
Имаме нужда от повече цветове не само в заобикалящата ни среда, но и в чинията с храна. Оцветете диетата си с повече разноцветни плодове и зеленчуци, за да е по-пълноценно храненето ви.
Колко е хубаво да бъдем обградени от повече цветове, които да внасят свежест, настроение и пъстрота!
И не говоря само за интериора на заобикалящата ни среда или пък дрехите в гардероба – не, те съвсем не са обект на днешните размишления.
Да поканим многообразието от цветове в чиниите си, за да оцветим диетата си и да направим храненето си по-пълноценно.
Как? С разноцветни алкални плодове и зеленчуци!
Нямам нужда от статистики и проучвания, за да отбележа, че много хора са склонни да гледат подозрително към тези храни („Какво пък толкова? Просто зеленчук – с какво ще ни е полезна една салата?“).
Надявам се чрез настоящия материал да покажа нова гледна точка на тези, които смятат салатите за ненужна притурка към основното, а на любителите – да напомня, че многообразието от цветове е важно не само за визуалната наслада.
За нуждата не само от киселинни, но и от алкални храни
хапчета за отслабване
Алкално-киселинният баланс в тялото е динамично равновесие – т.е. изменя се постоянно под влиянието на различни фактори (храна, течности, физическа активност, здраве), но поддържа едно относително постоянство. Отклоненията от това равновесие могат да доведат до редица здравословни проблеми.
Алкално-киселинният баланс е една сложна за разбиране тема, около която все още има неизвестни. Знае се какво представлява тя и как работят буферните системи на организма, за да поддържат определени стойности на pH в различните му системи, но нещата не са толкова ясни, когато стане дума за храната и нейното влияние.
Вече е известно, че храната не влияе на pH на кръвта, но все пак идват няколко много важни въпроси: Изобщо, има ли храната отношение в идеята за алкално-киселинния баланс? Защо се говори толкова за алкална диета и до колко е важно какви храни ще ядем (алкални или киселинни)?
Все още не съществува еднозначен отговор, а много противоречиви мнения и то на високо ниво.
Ще оставим тази част на учените, които те първа имат да откриват нови и непознати територии.
Вместо това, ще акентираме на думата „баланс“. Колко е важен балансът – в храненето, в спортуването, в емоциите. Не за първи път ще напомним, че „разликата между лекарството и отровата е в дозата“.
Какво се случва на практика с храните, обаче?
Масовата, „модерната“ диета е загубила своя баланс. Тя изобилства от месо, млечни продукти, консервирани и преработени храни, изкуствени подсладители, бяло брашно, кафе, рафинирана сол, захар – примери за киселинни храни.
Съществува теория, че непрекъснатото консумиране на киселинни храни (особено преработените такива) затруднява буферните системи в организма и ги кара да се претоварят.
Отделно, човешкият организъм има за цел да поддържа алкални нива на водата в тялото (от която до голяма степен сме изградени, и която пренася ценните вещества и кислород до клетките), а с храните и напитките, които приемаме ежедневно, влияем на pH на телесните си течности.

Ето защо, за да се чувстваме в добро здраве, специалистите съветват да приемаме както алкални, така и киселинни храни, но с условието, че първите заемат по-голямата част от менюто (70% от храната ни да е алкална, а 30% - киселинна).
Имаме нужда както от алкални, така и от киселинни храни. Консумирането на изцяло алкални (при здрави хора) отново се отдалечава от така важния баланс.
Точно тук идва мястото на въпросната салата, защото повечето зеленчуци и някои плодове (с ниско съдържание на захари) са алкални, а за съжаление, не присъстват често в чинията на масовата диета.
Защо зеленчуци и плодове
Повечето зеленчуци и някои от плодовете спадат към алкалните храни, а в бонус носят фибри (подпомагащи храносмилането) и много фитонутриенти с благоприятно действие върху организма (да си припомним ползите от зеленолистните храни и съдържанието им на хлорофил – най-мощният антиоксидант, познат на човечеството).
хапчета за отслабване Високо алкални и алкални зеленчуци:
Зеленчукови сокове (смутита, прясно изцедени);
Зеленолистни зеленчуци;
Водорасли и различни треви;
Джинджифил;
Кейл (вид зеле);
Броколи;
Спанак;
Лук;
Магданоз;
Краставица;
Репичка;
Червено цвекло;
Чесън;
Зеле;
Целина;
Чушки.
Ниско алкални зеленчуци:
Аспержи;
Брюкселско зеле;
Домат;
Карфиол;
Морков;
Патладжан;
Тиквички.
Алкални и ниско алкални плодове:
Авокадо;
Грейпфрут;
Кокос;
Лимон.
Защо различни цветове
„Защо да оцветявам диетата си? Ето – зеленолистните са високо алкални, не е ли достатъчно да ям само от тях?“
От гледна точка на алкалност и полезност – да, но вече сме говорили за важността и на разнообразното хранене, а сега ще споменем и значението на различните цветове плодове и зеленчуци, както и тяхното полезно съдържание.
Основните цветове са: зелени, червени, жълто-оранжеви, бели и лилави.
(Отварям скоба, за да поясня, че в различните групи цветове ще споменем само плодовете и зеленчуците с алкални свойства.)
Зелени (спанак, маруля, тиквички, броколи, магданоз, зелен фасул, рукола, мента, зелен лук, брюкселско зеле и др) – богати на EGCG (епигалокатехин-3-галат), каротеноиди – лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, флавоноиди, куместани.
Червени (домати, грейпфрут) – богати на ликопен, хидроксибензоенова киселина, елагова киселина, кафеоилхинова киселина.
Жълто-оранжеви (моркови, джинджифил, сладък картоф, лимон, лайм) – бета-каротин, хесперидин, бета-криптоксантин, терпеноиди, фталиди.
Бели (кокос, чесън, лук) – флавоноиди, алицин, кверцетин, сулфиди.
Лилави (репички, патладжан) – антоцианини, флавоноиди, хлорогенова киселина (в патладжана – антимикробни и антибактериални свойства).
Няма коментари:
Публикуване на коментар