четвъртък, 2 ноември 2017 г.

Разноцветни зеленчуци и плодове за по-пълноценно хранене




Имаме нужда от повече цветове не само в заобикалящата ни среда, но и в чинията с храна. Оцветете диетата си с повече разноцветни плодове и зеленчуци, за да е по-пълноценно храненето ви.

Колко е хубаво да бъдем обградени от повече цветове, които да внасят свежест, настроение и пъстрота!

И не говоря само за интериора на заобикалящата ни среда или пък дрехите в гардероба – не, те съвсем не са обект на днешните размишления.

Да поканим многообразието от цветове в чиниите си, за да оцветим диетата си и да направим храненето си по-пълноценно.

Как? С разноцветни алкални плодове и зеленчуци!

    Нямам нужда от статистики и проучвания, за да отбележа, че много хора са склонни да гледат подозрително към тези храни („Какво пък толкова? Просто зеленчук – с какво ще ни е полезна една салата?“).
    Надявам се чрез настоящия материал да покажа нова гледна точка на тези, които смятат салатите за ненужна притурка към основното, а на любителите – да напомня, че многообразието от цветове е важно не само за визуалната наслада.

За нуждата не само от киселинни, но и от алкални храни

хапчета за отслабване
Алкално-киселинният баланс в тялото е динамично равновесие – т.е. изменя се постоянно под влиянието на различни фактори (храна, течности, физическа активност, здраве), но поддържа едно относително постоянство. Отклоненията от това равновесие могат да доведат до редица здравословни проблеми.

Алкално-киселинният баланс е една сложна за разбиране тема, около която все още има неизвестни. Знае се какво представлява тя и как работят буферните системи на организма, за да поддържат определени стойности на pH в различните му системи, но нещата не са толкова ясни, когато стане дума за храната и нейното влияние.

Вече е известно, че храната не влияе на pH на кръвта, но все пак идват няколко много важни въпроси: Изобщо, има ли храната отношение в идеята за алкално-киселинния баланс? Защо се говори толкова за алкална диета и до колко е важно какви храни ще ядем (алкални или киселинни)?

Все още не съществува еднозначен отговор, а много противоречиви мнения и то на високо ниво.
Ще оставим тази част на учените, които те първа имат да откриват нови и непознати територии.

Вместо това, ще акентираме на думата „баланс“. Колко е важен балансът – в храненето, в спортуването, в емоциите. Не за първи път ще напомним, че „разликата между лекарството и отровата е в дозата“.

Какво се случва на практика с храните, обаче?

Масовата, „модерната“ диета е загубила своя баланс. Тя изобилства от месо, млечни продукти, консервирани и преработени храни, изкуствени подсладители, бяло брашно, кафе, рафинирана сол, захар – примери за киселинни храни.

Съществува теория, че непрекъснатото консумиране на киселинни храни (особено преработените такива) затруднява буферните системи в организма и ги кара да се претоварят.
Отделно, човешкият организъм има за цел да поддържа алкални нива на водата в тялото (от която до голяма степен сме изградени, и която пренася ценните вещества и кислород до клетките), а с храните и напитките, които приемаме ежедневно, влияем на pH на телесните си течности.



Ето защо, за да се чувстваме в добро здраве, специалистите съветват да приемаме както алкални, така и киселинни храни, но с условието, че първите заемат по-голямата част от менюто (70% от храната ни да е алкална, а 30% - киселинна).

Имаме нужда както от алкални, така и от киселинни храни. Консумирането на изцяло алкални (при здрави хора) отново се отдалечава от така важния баланс.

Точно тук идва мястото на въпросната салата, защото повечето зеленчуци и някои плодове (с ниско съдържание на захари) са алкални, а за съжаление, не присъстват често в чинията на масовата диета.
Защо зеленчуци и плодове

Повечето зеленчуци и някои от плодовете спадат към алкалните храни, а в бонус носят фибри (подпомагащи храносмилането) и много фитонутриенти с благоприятно действие върху организма (да си припомним ползите от зеленолистните храни и съдържанието им на хлорофил – най-мощният антиоксидант, познат на човечеството).

хапчета за отслабване  Високо алкални и алкални зеленчуци:

    Зеленчукови сокове (смутита, прясно изцедени);
    Зеленолистни зеленчуци;
    Водорасли и различни треви;
    Джинджифил;
    Кейл (вид зеле);
    Броколи;
    Спанак;
    Лук;
    Магданоз;
    Краставица;
    Репичка;
    Червено цвекло;
    Чесън;
    Зеле;
    Целина;
    Чушки.

Ниско алкални зеленчуци:

    Аспержи;
    Брюкселско зеле;
    Домат;
    Карфиол;
    Морков;
    Патладжан;
    Тиквички.

Алкални и ниско алкални плодове:

    Авокадо;
    Грейпфрут;
    Кокос;
    Лимон.

Защо различни цветове

„Защо да оцветявам диетата си? Ето – зеленолистните са високо алкални, не е ли достатъчно да ям само от тях?“

От гледна точка на алкалност и полезност – да, но вече сме говорили за важността и на разнообразното хранене, а сега ще споменем и значението на различните цветове плодове и зеленчуци, както и тяхното полезно съдържание.

Основните цветове са: зелени, червени, жълто-оранжеви, бели и лилави.

(Отварям скоба, за да поясня, че в различните групи цветове ще споменем само плодовете и зеленчуците с алкални свойства.)

    Зелени (спанак, маруля, тиквички, броколи, магданоз, зелен фасул, рукола, мента, зелен лук, брюкселско зеле и др) – богати на EGCG (епигалокатехин-3-галат), каротеноиди – лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, флавоноиди, куместани.
    Червени (домати, грейпфрут) – богати на ликопен, хидроксибензоенова киселина, елагова киселина, кафеоилхинова киселина.
    Жълто-оранжеви (моркови, джинджифил, сладък картоф, лимон, лайм) – бета-каротин, хесперидин, бета-криптоксантин, терпеноиди, фталиди.
    Бели (кокос, чесън, лук) – флавоноиди, алицин, кверцетин, сулфиди.
    Лилави (репички, патладжан) – антоцианини, флавоноиди, хлорогенова киселина (в патладжана – антимикробни и антибактериални свойства).


http://lipoin.com/otslabvane/

Няма коментари:

Публикуване на коментар